Masalah & Penyelesaian

Kad Laporan Sekolah Tahunan "Kurikulum, Integriti, dan Keselamatan"

Ramai mengatakan bahawa konflik utama adalah antara kebaikan dan kejahatan. Konflik utama sebenar adalah antara kebenaran dan kebohongan.

Kempen Tiada.Guru
3 Feb 2022

Kenapa sekarang?

Sekolah menentukan masa depan anak-anak. Sudah jelas sekolah-sekolah kita tidak diukur berdasarkan in kualiti—di manakah laporan mengenai kecuaian dan penderaan besar-besaran di sekolah-sekolah Putrajaya? Kita mesti mempersiapkan ibu bapa dan para pelajar dengan data keras untuk memastikan mereka dapat membidas Kerajaan Persekutuan kerana gagal memberikan kualiti pendidikan yang sama untuk semua.

Isu

Hari ini, kualiti sekolah tertumpu sepenuhnya pada markah peperiksaan (iaitu, Gred Purata) dan itupun sangat tersembunyi, hampir dianggap sebagai Rahsia Kerajaan yang tidak boleh dikongsi dengan orang ramai oleh guru-guru.

Walau bagaimanapun, metrik kualiti pendidikan kritikal telah diabaikan sepenuhnya di peringkat sekolah, menjadikan masyarakat terbengkalai selama berpuluh-puluh tahun: beberapa sekolah di Malaysia adalah bertaraf dunia, sementara yang lain lebih mirip degan pusat penjagaan anak yang tidak berlesen.

Beberapa metrik kualiti ini yang tidak diketahui oleh keluarga rakyat Malaysia termasuk:

 • bilangan kaunselor
 • bilangan aduan salah laku di sekolah
 • nama bagi semua pentadbir
 • sejarah audit kewangan sekolah
 • sejarah audit keselamatan fizikal sekolah
 • ketercapaian kemudahan, purata kehadiran guru
 • peratusan bilik darjah dengan penyejukan yang berfungsi
 • bilangan pelajar sebenar berbanding bilangan pelajar dirancang untuk dihuni
 • nisbah guru & staf kepada pelajar
 • pilihan kurikulum
 • peratusan guru dengan kemahiran yang sepadan dengan beban kerja mereka
 • dan banyak lagi

Penyelesaian

Kami mencadangkan satu Kad Laporan Tahunan mandatori bagi semua sekolah KPM untuk merangkumi Kurikulum, Integriti dan Keselamatan. Setelah ibu bapa dapat mengkaji pilihan sekolah mereka dan dasar-dasar KPM dapat diteliti oleh pakar-pakar bebas dan masyarakat sivil, ini akan memaksa perubahan dramatik dalam perbincangan kebangsaan mengenai kualiti pendidikan.

“Kertas kerja” ini tertumpu pada masalah-masalah yang mesti kita perjuangkan; dokumentasi sepatutnya menjadi bukti namun semua bukti tersebut tidak pernah dikongsi secara terbuka dengan ibu bapa.

 1. Kapasiti Kesihatan Mental: bilangan kaunselor terlatih, % hari sekolah kaunselor tersedia, dan keputusan agregat / tanpa nama bagi Borang Minat Belajar.
 2. Kapasiti Integriti: jumlah aduan salah laku yang dikemukakan terhadap pegawai di sekolah, nama bagi semua pentadbir dan tanggungjawab mereka, sejarah audit kewangan sekolah, purata % kehadiran guru, jumlah insiden hukuman rotan / hukuman dera dalam setahun.
 3. Kapasiti Kualiti: % guru yang mengajar subjek kemahiran mereka, program kurikulum dan kokurikulum yang ada, nisbah guru / staf kepada pelajar.
 4. Kapasiti Fizikal: sejarah audit keselamatan fizikal sekolah, ketercapaian kemudahan, % bilik darjah dengan penyejukan yang berfungsi, jumlah kapasiti bilik darjah berbanding pelajar yang berdaftar.

Kad Laporan Tahunan mesti dihantar sebelum tarikh akhir ke portal dalam talian yang boleh diakses secara bebas dengan penjelasan mengenai setiap metrik untuk ibu bapa, pelajar dan pakar.

Kementerian Pendidikan kemudian mesti menggunakan data ini sebagai sumber utama untuk menentukan peruntukan kaunselor, guru, pembiayaan kontrak & perolehan, pembantu pengajar dan audit.

Mana-mana sekolah yang mempunyai jumlah aduan salah laku melebihi purata mesti kekal dalam siasatan NAZIR dengan lawatan sekolah setiap bulan oleh kakitangan MOE yang terlatih.

Kegagalan untuk memperbaiki keadaan sekolah di kedudukan paling bawah dalam beberapa tahun (misalnya, lima tahun) akan memerlukan Kementerian Pendidikan memperuntukkan bayaran ganti yang setimpal daripada belanjawan Kementerian Pendidikan kepada ibu bapa supaya ibu bapa boleh mengambil tindakan kecemasan langsung (digunakan untuk kaunseling, tuisyen, dll.) untuk anak-anak mereka pada tahun persekolahan tersebut.

Kegagalan menyerahkan laporan sebelum tarikh akhir setiap tahun mestilah dianggap sebagai kesalahan tatatertib dengan hukuman sekurang-kurangnya penurunan gaji terhadap pengetua sekolah dan pembantu sekolah (pangkat PK) oleh Ombudsman Awam.