Masalah & Penyelesaian

PIBG yang bebas tanpa campur tangan KPM

Tiada seorang dalam sejarah pernah telah mendapat kebebasan mereka dengan menarik perhatian moral orang yang menindas mereka.

Kempen Tiada.Guru
2 Feb 2022

Kenapa sekarang?

"Tiada sesiapa dalam sejarah pernah memperoleh kebebasan mereka dengan meluahkan ketidakadilan moral orang yang menindas mereka." (Assata Shakur).

Walaupun PIBG “ditadbir” di sekolah, ia amat dibataskan oleh pegawai sekolah.

Kita mesti mengembalikan agensi dan kuasa tempatan; ramai ibu bapa bersedia untuk memperjuangkan keadilan. Bayangkan jika ibu bapa dapat menjadualkan perjumpaan PIBG dengan wakil sekolah dan menyuarakan masalah mereka secara berdepan sebelum masalah menjadi teruk.

Isu

Banyak Perlembagaan PIBG melarang perbezaan pendapat terhadap pentadbiran sekolah, iaitu "G" dalam PIBG.

“Walaupun PTA dibenarkan untuk memperkenalkan kegiatan kurikulum dan kokurikulum di sekolah, ada klausa yang menunjukkan bahawa mereka tidak boleh campur tangan dengan pentadbiran sekolah atau menggunakan persatuan sebagai cara untuk menyuarakan perbezaan pendapat mereka terhadap pengetua sekolah, anggota staf, bahkan Kementerian Pendidikan sendiri.” (sumber)

PIBG hari ini adalah urusan sebelah pihak sama sekali, dengan sekolah menetapkan agenda, penceramah, tarikh / waktu, kekerapan perjumpaan: ini jelas telah menjadi “PG” tanpa “IB”, dengan sesetengah pengetua bahkan secara terbuka menyerang ibu bapa dan menghalang kemasukan mereka ke mesyuarat sekolah. Tiada tindakan MOE yang diketahui diambil terhadap salah laku yang membimbangkan seperti itu.

Mengapakah persatuan ibu bapa-guru Malaysia dilarang memperjuangkan kesejahteraan anak-anak mereka sekiranya melibatkan pentadbiran sekolah? Mengapa kita menghalang ketelusan dan akauntabiliti pada peringkat tempatan? Pentadbiran sekolah merupakan faktor utama kepada kesejahteraan anak-anak mereka, daripada pengaturan jadual, beban kerja rumah dan sudah tentu kecuaian dan penderaan.

Mengapa kita melucutkan sepenuhnya hak ibu bapa dan guru daripada memberi maklumat kepada serata masyarakat? Kita memerlukan ibu bapa yang bersatu untuk berdepan Kerajaan Persekutuan yang bersatu: jika tidak, apabila ibu bapa merayu seorang demi seorang, ketidakseimbangan kuasa ini adalah terlalu kuat. Ramai ibu bapa telah ditakut-takutkan, diugut, dan / atau telah menarik balik aduan mereka.

Penyelesaian

Walaupun PIBG menjalankan AGM tempatan yang terdiri daripada guru, ibu bapa dan pentadbir sekolah, itu tidak mencukupi.

Kita mesti menetapkan, melalui pembaharuan Peraturan-Peraturan Pendidikan (Persatuan Ibu Bapa-Guru) 1998 dan Akta Pendidikan 1996, bahawa

  1. Perlembagaan PIBG tidak boleh melarang perbezaan pendapat atau perbincangan oleh ibu bapa mahupun guru mengenai sebarang topik mengenai sekolah, pentadbirnya, atau mana-mana salah laku, dakwaan atau sebaliknya.
  2. Pentadbir sekolah tidak mempunyai kuasa untuk membuang ibu bapa mahupun mendisiplinkan guru yang menyuarakan masalah di atas
  3. PIBG harus dibenarkan bekerjasama dengan PIBG lain untuk membincangkan masalah dan mengatur bersama untuk mengambil tindakan masyarakat
  4. PIBG mesti mengambil minit yang boleh diakses secara terbuka dan dalam talian yang boleh dilihat dan/atau dibalas oleh mana-mana ibu bapa
  5. PIBG mesti mewujudkan satu garis panduan yang cekap untuk memastikan ibu bapa dapat bersuara mengikut keperluan. Hari ini, banyak waktu disia-siakan kerana pegawai sekolah memberikan ucapan panjang yang sepatutnya dihantar kepada kumpulan mesej PIBG (iaitu WhatsApp); begitu juga, perjumpaan mesti diatur pada waktu yang dipilih oleh ibu bapa komuniti, bukan semata-mata mengikut kemudahan sekolah
  6. PIBG harus dapat dipanggil oleh ibu bapa untuk masalah kritikal tertentu dengan notis yang munasabah (cth., dua minggu); seorang wakil sekolah yang mempunyai kuasa membuat keputusan (iaitu, pengetua sekolah sahaja) perlu hadir.

Dengan perubahan besar ini, kami berharap dapat meningkatkan kehadiran PIBG (dalam talian atau maya) dengan ketara. Tiada alasan bahawa keluarga yang bekerja harus diketepikan daripada komuniti, pentadbiran telus dan perbincangan adil yang awalnya dirancang untuk PIBG.